Boek: ‘Kerken in het Zaaltje’

Cover 'Kerken in het zaaltje'
Cover ‘Kerken in het zaaltje’

Op 24 september 1939 vond in gebouw ‘Christelijke Belangen’ aan de Keizerstraat te Werkendam de eerste godsdienstoefening plaats van de Nederlandse Hervormde (Gereformeerde) Evangelisatie. Vanaf dat moment streden verontruste hervormden voor hervormd-gereformeerde prediking in de plaatselijke Nederlandse Hervormde Kerk. In 1948 viel deze groepering uiteen en ontstond naast de Hervormde Evangelisatie ook de denominatie die nu Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland heet.

Na de komst van een hervormd-gereformeerde predikant in de plaatselijke Hervormde Gemeente (wijk 2, vanaf 1960), bleef de Hervormde Evangelisatie bestaan en ging deze in 1971 verder als Vrije Hervormde Gemeente. Achtereenvolgens waren ds. Gerrit Overduin (1971-1983) en ouderling Cornelis Vreeken (1983-2015) beeldbepalende figuren. In 2008 verkocht de gemeente het gebouw aan de Hersteld Hervormde Gemeente, een kerkelijke groepering die in 2004 was ontstaan vanuit….de plaatselijke Nederlandse Hervormde Kerk. In 2015 is de Vrije Hervormde Gemeente officieel opgeheven.

Dit boek is een verhaal over hervormden en vrijbuiters. Het beschrijft een deel van de Werkendamse (hervormde) kerkgeschiedenis en geeft ook een inkijkje in het reilen en zeilen van een vrije gemeente. De foto’s en de kaders maken het verhaal af. Hopelijk brengen ze niet alleen herinneringen in beeld maar ook gedachten in herinnering.

Het boek ‘Kerken in het ‘zaaltje’. 75 jaar Nederlandse Hervormde (Gereformeerde) Evangelisatie en Vrije Hervormde Gemeente in Werkendam’ (128 blz.) kost € 19,95.

***

U kunt het boek bestellen bij De Angelot en Tabaktief Stoop in Werkendam, Den Hertog Houten en ‘t Schrijvertje in Veen. Of rechtstreeks bij de auteur, door onderstaand formulier in te vullen.

Uw naam (vereist)

Uw e-mailadres (vereist)

Eventuele opmerking(en) of vra(a)g(en)

  • Email