Altena of Almerwaard: wat niet weet, deert juist wel

Share this:

Blijft het gewoon ‘Altena’ – waar we eigenlijk al lang van uitgingen – of gaan we voor het nieuw bedachte ‘Almerwaard’. Of kiezen we voor de bekende, maar ook wel een beetje weinigzeggende klanken van Maas en Merwe?

Almerwaard is leuk, meer dan leuk zelfs. ‘Een mooie naam, een melodieuze naam, een naam met een ziel’, zo jubelt het eindrapport van de naamcommissie. ‘Het definieert het grondgebied van de drie gemeenten misschien wel het beste van alle inzendingen: het is een waard – een gebied tussen de rivieren – met de Alm als belangrijke historische verbindingsroute die de regio doorkruiste.’ Wat wil je nog meer.

En Maas en Merwe. Tja. Niet onaardig, want de naam dekt de lading wel zo’n beetje. Als je althans weet dat Maas en Merwe(de) de onder- en bovengrens van het gebied vormen, want dat moet je ook maar net weten. Maar Merwe dan. Moet je nu echt een gemeente die zich klaarstoomt voor de toekomst tooien met de naam die je alleen in archiefstukken nog tegenkomt?

Almerwaard of Maas en Merwe, ze zijn het niet. Ik begeef me als historicus nu op glad ijs, dat realiseer ik me. Ik besef dat het huidige Altena groter is dan het toenmalige Land van Altena. De heren van Altena hadden tenslotte maar over een klein deel van het Altena 2.0 iets te zeggen. Maar het is niet anders. Ik vind Altena toch nog steeds de beste naam. Al het verzet van sommige gewaardeerde streekgenoten ten spijt.

Lees ook: Herindelingsperikelen in de jaren ’90.

Want who cares. Het vroegere Werkendam is ook maar een stukje van het huidige Werkendam, nadat in 1950 al het tweelingdorp De Werken bij Werkendam gevoegd werd. Wie hoor je daar nog over? (Jawel, oude Werkendammers, bij wie het in het paspoort staat.)

Wie zich wel zorgen zou kunnen maken: het makelaarskantoor Maas en Merwe uit Wijk en Aalburg. Straks gaat de nieuwe gemeente ‘Altena’ er zomaar met haar naam vandoor. Weliswaar ligt de domeinnaam al vast, maar de fusiegemeente zal dan een geduchte concurrent worden, al is het maar in de Google-ranking.

Daar valt overigens nog wel een wereld te winnen. Tot nu toe wordt op de combinatie zelf niet overmatig veel gezocht. Typ ‘maas en merwe’ in, en je krijgt pagina’s vol treffers, maar uiteindelijk slechts voor de 100 tot 1000 mensen die ernaar zoeken.  De zoekterm ‘altena’ daarentegen ligt veel beter in de markt. Volgens de zoekwoordenplanner van Google Adwords wordt minimaal 10.000 keer per maand op deze term gezocht, met een bovengrens van 100.000. (Nauwkeuriger kan ik het helaas niet uitzoeken.) Dat geldt ook voor ‘biesbosch’, hoewel de combinatie met ‘altena’ tot nu toe niet gangbaar is. ‘Almerwaard’ is niet bekend bij Google. Ofwel, daar heeft nog nooit een mens naar gezocht.

En dat is dan misschien ook wel de beste reden om niet voor Almerwaard te kiezen. Een nieuwe gemeente moet geen volstrekt nieuwe naam krijgen. Als drie gemeenten verder gaan, is continuïteit in de naamgeving niet alleen goed voor het vertrouwde gevoel maar ook voor de naamsbekendheid. Wat niet weet, wat niet deert – en dat geldt nu juist niet voor de nieuwe naam van de fusiegemeente.

Altena dus. Of eventueel Altena Biesbosch, omdat de tweede naam een mooie toegift is. Maar dat is het dan wel. Ik kan me niet voorstellen dat de gemeenschap anders denkt. Maar je weet het nooit met referenda…

Other Posts

Leave a Reply

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *