Wat kun je met een studie geschiedenis?

Wat kun je met een studie geschiedenis? Maak ik dan wel kans op een baan? Dat soort vragen speelden me ooit serieus parten. En de suggestie van mijn geschiedenisdocent (‘je kunt archivaris worden’) stelde me toen niet gerust. (Nu zou ik minder moeite met zo’n job hebben).

Inmiddels is het allemaal op z’n pootjes terechtgekomen.

Ik ging geschiedenis studeren omdat ik eigenlijk niet wist wat ik leuker zou vinden. En het idee om minstens vier jaar lang tegen heug en meug bezig te zijn (maar wel een lonkend carrièreperspectief te hebben) sprak me niet aan. Terwijl ik studeerde schreef ik stukjes voor lokale kranten en andere nieuwsmedia. Journalist worden was dus gaandeweg het idee.

Dát idee is niet op z’n pootjes terechtgekomen, want hoewel het nu in die sector nog beroerder is, was de kans op een serieuze baan toen al niet groot. En waarschijnlijk was ik niet ambitieus genoeg in die rol, want dat waar een wil is, is een weg waar is, wist ik toen ook al.

Het werd een communicatiebaan. Bij Woord en Daad. Communicatie wordt steeds leuker. Sindsdien voorzie ik nog regelmatig de tegenwerping ‘maar dat heeft toch hélémáál niks met je studie te maken’ van repliek. Nee, het heeft ook niks met mijn studie te maken. Maar Mark Rutte* studeerde ook geschiedenis en wat doet díe er nu mee? Zoiets.

Per 1 mei werk ik, naast mijn baan bij Woord en Daad, ook twee dagen per week bij een advocatenkantoor. Als communicatieadviseur. Ik maak me op om mij van nieuwe argumentatievoorraad te voorzien. Want wat doet een historicus nou bij een advocatenkantoor. Misschien moet ik verwijzen naar Hugo de Groot*, die ook jurist was. En inmiddels al sinds mensenheugenis een monument is. Maar ik vind het niet m’n sterkste troef.

Iemand nog een ultieme oneliner?

* Disclaimer: elke verdere overeenkomst tussen beiden en ondergetekende berust op toevalligheid en is onbedoeld.

  • Email

One thought on “Wat kun je met een studie geschiedenis?

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *