De verdwijnende zwart-wit-foto-generatie

Share this:

Ooit kende ik een man van 101. Hij zat bij ons in de kerk. Ik had een soort van heilig ontzag voor hem. Want als ik terugrekende, bleek hij nog geboren te zijn in de 19e eeuw.  Het verschil in leeftijd tussen mij en deze stokoude was misschien wel negentig. Hij overleed op 101-jarige leeftijd.

Onlangs was ik opnieuw bij een 101-jarige. Onwillekeurig rekende ik weer terug, net als toen. Ze is van 1914 en werd nog voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog geboren. Opnieuw maakte een bijzonder gevoel van sensatie zich van mij meester. Ze is een nog levende schakel met een tijdperk waarin de wereld onomkeerbaar veranderde.

Toen ik een jaar of 10 was, maakte het leeftijdsverschil en de link met een eeuw die ik nooit meegemaakt heb, heel veel indruk. Het leeftijdsverschil wordt steeds minder indrukwekkend naarmate mijn eigen tijd ook niet stilstaat. Hoe vreemd het ook klinkt, maar ik realiseer me dit nog maar sinds kort. Of beter gezegd, ik wist het al wel maar het landde ineens.

Een zelfde soort melancholie overviel me toen onlangs oud-verzetsstrijder Piet van den Hoek overleed.  Hij verbond alleen al door zijn er-nog-zijn het heden met het verleden. Een verleden dat het recht heeft om nooit vergeten te worden. Dat hij vanuit levende herinnering zijn verhaal geregeld deelde, maakte de impact des te groter.

In 2015 herdenken we de 70e verjaardag van Bevrijdingsdag. De mensen die de bevrijding als volwassenen meemaakten, zijn minstens negentigplus. Alle ouderen jonger dan negentig zijn weliswaar bejaard, maar kennen de oorlog slechts van hun kindertijd.

Het duurt niet eens zo gek lang meer of de generatie van de zwart-witfoto’s bestaat niet meer. Het wordt hoogtijd die verhalen vast te leggen, voor het niet meer kan.

En ja, ook nog eens, voordat wij zelf een verhaal uit het verleden zijn.

 

Other Posts

Leave a Reply

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *