Next »

Circus

Share this:

Vorige week mochten we stemmen. Iets met burgerplicht, democratisch voorrecht of iedere-stem-telt. Zelf voelde ik er bijna niets bij. Een paar maanden terug sloeg de twijfel toe. Waarom zou ik eigenlijk stemmen. Het Europees Parlement lijkt op een fopparlement dat elke maand verhuist naar Straatsburg om het ego van Frankrijk te pleasen, de parlementariërs komen vooral in het nieuws als ze weer eens tekenen bij het kruisje om hun dagvergoeding veilig te stellen. De beeldvorming is allerminst gunstig.

Toen ik wat googlede op ‘taken’ en ‘bevoegdheden’ van het Europees Parlement, kwam ik niet veel verder. Het EP heeft in elk geval een wetgevende bevoegdheid, op sommige terreinen. Dat valt al weer mee, want daar hoor je nou nooit over. Ze heeft ook budgetrecht, maar weer niet de mogelijkheid om zelf initiatiefwetten voor te stellen. Het parlement mag de volledige Europese Commissie naar huis sturen, maar geen individuele commissarissen. Lastig allemaal. Vooral omdat ik maar geen beeld kreeg van de daadwerkelijke betekenis van het Europees Parlement.

De partijen zelf maakten het me niet veel makkelijker. Niet gehinderd door enige behoefte om een gecompliceerd beeld neer te zetten, presenteerden politici de meest simpele keuzes. Exit-Europa ja of nee, een ‘sterk’ of een ‘zwak’ Europa… Alsof dat eerste een realistische keuzeoptie was, en dat tweede niet een enorm cliché. ‘Cora voor banen’ was al helemaal een giller en mijn eigen lijst maakte het niet veel minder clichématig. Met je JA of NEE.

Inmiddels is de uitslag bekend. Dat mocht overigens pas na drie dagen, want stel je voor dat kuddegedrag toch over landsgrenzen zou gaan.  Alle topstukken doen nu hun uiterste best de uitslag zo gunstig mogelijk te interpreteren. Eigenlijk heeft iedereen gewonnen. We zijn allemaal tegen Europa. En we zijn helemaal niet eurosceptisch.

Uiteindelijk heb ik gewoon gestemd. Natuurlijk. Maar ik ben bang dat over vijf jaar de twijfel opnieuw toeslaat. Want een circus blijft het.

 

 

Other Posts

Next »

Leave a Reply

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *