Jan Luteijn: eigentijds, verfrissend, principieel

Share this:

Het was nog in de tijd dat ik ‘u’ zei tegen Jan, toen een wethouder in mijn beeldvorming en beleving nog iets meer was dan een ‘gewoon mens’. We waren op weg naar Eindhoven, waar de gezamenlijke CU/SGP-lijst haar provinciale campagne aftrapte. Het was tijdens die autorit dat ik voor het eerst iets proefde van Jan’s bevlogenheid voor zijn werk als wethouder namens de SGP in het college van Werkendam.

Vanaf dat moment kwamen we elkaar vaker tegen. Als ‘jochie’ – want meer voelde ik me niet – werd ik door Jan volstrekt serieus genomen en ik proefde van zijn kant ook waardering voor wat ik destijds als lid van de PR-commissie verrichte. Z’n altijd scherpzinnige feedback op de kopij van Nieuwsbrieven hebben me in de beginfase voor heel wat bloosmomentjes achteraf bewaard, want zeker in het begin was het redactiewerk niet eenvoudig.

Een paar jaar later was ik inmiddels correspondent voor het Nieuwsblad en het Reformatorisch Dagblad. Het was in de periode dat ik Jan nog steeds niet durfde te tutoyeren, en oh, wat was ik zenuwachtig als ik Jan moest bellen in verband met mijn werkzaamheden voor de kranten. Als verslaggever leerde ik Jan beter kennen en ontdekte ik de kwaliteiten van ‘onze’ wethouder. Want ik zat er weliswaar niet met SGP-pet, ik had ook toen al een SGP-hart.

Vanaf 2010 maak ik als burgerlid deel uit van de SGP-fractie; daar leerde ik Jan van nog dichterbij kennen. Sindsdien ben ik hem ook maar bij de voornaam gaan noemen, want je kunt dan niet achterblijven. Maar de respect en waardering is alleen maar meer geworden. Jan is voor mij een voorbeeld van de wijze waarop een SGP’er ook anno 2011 met overtuiging kan functioneren in het openbaar bestuur. Eigentijds,  verfrissend, respectvol richting andersdenkenden en dit alles onderstreept met principes waar hij achter en vóór staat.

Dat Jan met zijn tijd meegaat, illustreer ik aan de hand van het fenomeen ‘twitter’. Ongeveer een jaar geleden vroeg Jan me een cursusje ‘twitteren’ te geven. Hij had gezien dat dit medium nauwelijks meer weg te denken valt als relevant communicatiemiddel. Als een snelle
leerling pakte Jan het voortreffelijk op en sindsdien houdt hij ons ook via dit kanaal op de hoogte van zijn werkzaamheden als wethouder.

Jan, dat twitter zal ongetwijfeld één van de verbindingsschakels blijven tussen jou en mij. Je bent een kritische volger en mijn advies is: blijf dat vooral. Want een positief-kritische houding, brengt je in alle opzichten alleen maar verder. En boven dit alles: Ga met God, ook in Cromstrijen!

Kees Vreeken, burgerlid SGP Werkendam

Other Posts

Leave a Reply

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *