Over verdwenen winkels en een brede blik

Share this:

De laatste maanden ben ik bijzonder op de historische toer. Ik hop ik van het ene adres naar het andere. Ik spreek met leuke mensen over winkels, over vroeger, over koekskes en over vergane glorie. Over krap een jaar geeft de Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. een jubileumboek uit over verdwenen winkels. Het 20-jarig bestaan wordt ondermeer gevierd met de uitgave van een boek waaraan ik mijn medewerking mag verlenen.

Geweldig om te ontdekken dat veel mensen graag willen praten over het verleden. Al pratend zie je ze terugkeren naar vroeger dagen; toen alles nog mooi, fatsoenlijk en eerlijk was, toen de wereld nog overzichtelijk leek. Om vervolgens met gevoel voor nuance en eufemisme te concluderen dat het niet alleen maar rozengeur en maneschijn was. Want het leven was hard. Ook toen al.

Maar wat jammer toch dat al deze mensen pas op oudere leeftijd de historische sensatie ervaren. In het verglijden der tijden was hun blik alleen op het heden, hier en nu gericht. Slechts een enkeling – in de beeldvorming de wereldvreemde typetjes – durft al veel eerder de uitdaging aan om zich te laten verrassen door het verleden. Dat maakt historische interesse voor een jongere als ik tot een eenzame business. Ter illustratie: het is niet voor het eerst dat mensen hun deur opendoen en met een verbaasde blik tegen me zeggen: jou had ik niet verwacht. Tja, daar sta je dan.

Wat jammer dat jongeren en jonge mensen niet eerder geïnteresseerd zijn in de sporen uit het verleden. Want relativeren kun je leren, bijvoorbeeld door bestudering van het verleden . Ja, en dan kun je zélfs met een onderzoek naar verdwenen winkels je blik verbreden. Doen!

Other Posts

Leave a Reply

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *